Sådan rejser du med en funktionsnedsættelse

Der er mange problemstillinger der forbundet med det at rejse. Det kræver forberedelse og planlægning, men især hvis man har en funktionsnedsættelse, kan det kræve ekstra forberedelse og flere overvejelser. Men det er ikke naturligvis ikke umuligt at rejse langt med flyt. Det kræver blot lidt omtanke.

At komme ud og rejse er noget af det bedste, man kan gøre for sig selv. Det er godt for sindet at komme væk fra de vante omgivelser, opleve forskellige kulturer, landskaber og få nye perspektiver. Forberedelse op til afgang kan dog være en smule grusom, fordi det er her alle de vigtige beslutninger bliver taget.

Hvis man rejser afsted med andre brugere af kørestole, kan det føles mere betryggende, fordi man ikke er den eneste der skal med flyet med den firehjulede. Men uanset om man er flere eller alene, er der omstændigheder der bør overvejes inden man tager afsted.

Mellem dig og rejsen

Funktionsnedsættelser kan se meget forskellige ud, men de fleste personer med en funktionsnedsættelse bør overveje de potentielle omstændigheder der kan stå i vejen mellem dig og rejsen. Sprogbarrierer kan for eksempel være en bærende faktor, hvis man rejser til et land hvor man ikke vil kunne kommunikere på et fælles sprog.

Når man bruger en kørestol, er det heller ikke lige så nemt at køre på forskellige overflader som kan være ujævne med revner og forskellige bump på vejen. Derfor er det værd at overveje sin destinations transportmuligheder og infrastruktur. Rejser man til en by med stor jævne fortove eller til en mindre landsby, som mange steder ikke er asfalteret?

Det behøver ikke at stoppe dig fra at rejse, hvis din destination ikke er særlig kørestolsvenlig, men så bør man overveje hvilke alternativer og muligheder der er, for at komme uden om udfordringerne. Således handler det meget om tilgængelighed i det land, man vælger at rejse til.

Kørestole og andre hjælpemidler

Det kommer igen helt an på ens egen specifikke situation og funktionsnedsættelse, men det kan være en hjælp at have andre hjælpemidler med, som for eksempel krykker, når kørestolen er svær at bruge i et givent miljø. Hvis man er i stand til at bruge krykker i nogle situationer, kan det være en hjælp til at komme rundt når det ikke er hensigtsmæssigt med en kørestol.

Hvis man er afhængig af en kørestol, kan det betale sig at investere i det rette match. Forskellige personer kan naturligvis have forskellige behov og det afspejler sig også i kørestolskøb. Kørestole findes nemlig i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. Derfor er det nødvendigt at overveje hvilke funktioner der er vigtige for netop dig.

Rejser man meget, er det mere praktisk med en kørestol med ekstra lav vægt, som også kan klappes sammen og hvor hjulene kan tages af. Det gør det nemmere at transportere sit vigtigste hjælpemiddel og komme trygt rundt. Uanset om man rejser til Japan eller Jylland, så er noget af det vigtigste man kan gøre at undersøge tilgængeligheden hvor man rejser hen med en kørestol.

Skriv et svar